גישור

גישור

מהו גישור


גישור הוא הליך ליישוב סכסוכים או מחלוקות באמצעות דיאלוג המנוהל על ידי מגשר מקצועי וניטרלי.

גישור מתנהל מחוץ לכותלי בית המשפט כאשר יש ריב, ויכוח, או חוסר הסכמה בין הצדדים. המגשר לא מכריע בסכסוך אלא מוביל את הצדדים לפתרון מוסכם המשרת את האינטרסים של שני הצדדים


סכסוכיי עבודה


מקום העבודה הוא מקום בו אדם מעביר חלק ניכר משגרת יומו, ומטבע הדברים נרקמים בו יחסים אישיים, מקצועיים ועסקיים בין העובד לבין יתר העובדים ולבין המעסיק. 


לכן, לא מן הנמנע שגם במקום העבודה ייווצרו סכסוכים אישיים ומקצועיים, אשר במקרים רבים נוגעים לתנאי העסקתו של העובד. 
לעיתים, סכסוכים אלה יכולים להסלים ולהוביל למשבר אשר ייאיים מהותית על המשך מתכונת יחסי העבודה ואולי אף על המשך ניהולו התקין והשוטף של העסק עצמו. 

גישור בבית הדין לעבודה


סכסוכים רבים אשר מגיעים לפתחו של בית הדין לעבודה, ומקורם בהגשת תביעה, מופנים גם הם להליך גישור אשר לרוב יוצע לצדדים על ידי השופט ויותנה בהסכמתם ההדדית. במקרה זה, ימונה מגשר על ידי בית הדין והצדדים יזומנו לפגישת גישור בפניו. יש לציין כי הליך גישור שנעשה במסגרת בית הדין לעבודה אינו כרוך בתשלום.


לרוב מגיעים לגישור גם עורכי הדין של הצדדים


במידה והצדדים הגיעו להסכמות יערכו אותו המגשר או בעלי הדין עצמם בכתב ויפרטו בו את כל התנאים לפיהם ייושב הסכסוך. על בעלי הדין לחתום על הסכם הגישור וכן על המגשר לקיימו בחתימתו.



לאחר שנחתם הסדר הגישור, יודיע על כך המגשר לבית הדין לעבודה בהקדם האפשרי. בית המשפט רשאי לתת תוקף של פסק דין להסדר הגישור, וכן רשאי הוא לזמן את בעלי הדין לבית המשפט כדי שיתנו לו הסברים על הסדר הגישור.
במידה והצדדים לא הגיעו להסכמות, יחזור הסכסוך לדיון בפני שופט בית הדין לעבודה.


מהו גישור עסקי
גישור עסקי, הנו תהליך אשר בא לגשר בין צדדים במחלוקות עסקיות. סוגי הסכסוכים אשר ניתן לפשר עליהם בגישור, (ואף הוכח כי תהליך זה הינו מומלץ יותר), הם סכסוכים עסקיים של פירוק שותפויות למשל, גם במקרים של גירושין כאשר יש עסק משותף, סכסוכים


בין ספק ללקוח על רקע של אספקת סחורה, תשלומים וכו. גישור עסקי גם עוסק בסכסוך שבין עובד ומעביד על רקע תנאי העסקה, תביעות חוזיות, פיצויים, סכסוכים בין ועדי עובדים להנהלה ועוד.


זיהוי אינטרסים ועמדות
בכל מפגש או עימות יש אינטרסים העומדים מאחורי הדברים, והם מהווים את הבסיס להתנהגות, את המניע שמאחורי הדברים. לשני הצדדים יש אינטרסים, לעיתים הם מושמעים בפה מלא ולעיתים נחבאים מאחורי הדברים, אך ברגע שצד אחד יכול לזהות את האינטרסים של הצד השני, הרי ששאיפתו למימוש האינטרסים שלו – אפשרית יותר.


זיהוי האינטרסים נעשה בעיקר על ידי הקשבה לצד השני ותרגום הדברים שנאמרים בשפה של עמדות לשפה של אינטרסים. ישנה חשיבות רבה להקשבה ללא תגובה על מנת לשמוע טוב את הדברים ולא "להיכנס" לתוכם. ברגע שאחד הצדדים שומע עמדה של הצד השני, וביכולתו להפוך אותה לאינטרס, הרי שתהליך הגישור החל, מכיוון שברגע שאחד הצדדים (כמו גם המגשר) מזהה אינטרס, הוא יכול לשלב את האינטרס של מי שמולו באינטרסים שלו, וכך להביא למקסימום תוצאות עבור שני הצדדים.

מה ההבדל בין אינטרסים לבין עמדות?
אינטרס יכול להיות דבר מוחשי או לא מוחשי שאחד הצדדים רוצה להשיג. זה יכול להיות גם מניע, אילוץ או הכרח, אשר מניע את האדם לפעול. עמדה לעומת זאת, היא שונה מאינטרס. העמדה היא בדרך כלל מעשית יותר, מכוונת לפעולה ולהוצאה לפועל והיא נאמרת בפה מלא

יתרונותיו של הליך הגישור העסקי הינם ברורים וידועים

גישור עסקי מאפשר יצירת מגנונים יצירתיים לפתרון חילוקי דעות בעתיד

גישור עסקי מאפשר פתרונות מחלוקות בצורה שמחזקת קשרים עסקיים ולא מונעת מהצדדים לשתף פעולה שוב בעתיד

גישור עסקי הינו הליך חסוי המאפשר פתרון מוסכם בין הצדדים, ללא חשש לחשיפתם של סודות מסחריים ומידע משמעותי אחר

גישור עסקי מונע פגיעה במוניטין החברה

גישור עסקי חוסך ממון רב שהיו הצדדים צריכים להוציא אילו היו פונים בשלב הראשון לערכאות משפטיות

חסרונותיו של הליך הגישור
בכל הליך גישור 2 הצדדים יצאו פחות מרוצים כי הם צריכים לוותר על משהו שלא רצו לוותר עליו מלכתחילה, אבל בזכות ויתור הדדי מרוויחים 2 הצדדים שקט וסיום סכסוך


הסכם הגישור מקבל תוקף של פסק דין
ההסכמות אליהן מגיעים הצדדים בגישור הופכות להסכם אשר מאושר על-ידי בית המשפט כפסק-דין ומחייב את הצדדים בדיוק כמו כל פסק-דין אחר. כך שאין כל חשש מאכיפת ההסכם או מתקיפותו המשפטית. להיפך, להסכמים המושגים באמצעות גישור סיכוי רב


הרבה יותר להיות מיושמים ולהחזיק מעמד לאורך זמן, במחויבות מלאה של הצדדים. שכן ההסכמות התקבלו על דעתם של הצדדים ולא נכפו עליהם על-ידי בית המשפט. יחד עם זאת, גם אם צד לא מקיים את ההתחייבויות שלו, קל יותר לאכוף את ההסכם בהליך פשוט של ההוצאה לפועל, כך שההגנה עומדת לצדדים בכל מקרה.

Share by: